انواع ورق نسوز صنعتی و کوره

admi 1401/10/07
ورق نسوز؛ از پرطرفدارترین عایق های حرارتی

ورق های نسوز از پرطرفدارترین عایق های حرارتی هستند که از آن‌ها برای عایق‌بندی در صنایع مختلفی همچون پالایشگاه‌‌ها و مخازن نفتی، پتروشیمی و نیروگاه‌ ها استفاده می‌شود. این ورق ها می‌توانند از جنس‌های مختلفی تولید شوند؛ فلزات، سرامیک ها و آلیاژها از جمله موادی هستند که از آن‌ها برای تولید ورق های نسوز استفاده می‌شود. ما در این مقاله قصد داریم تا به معرفی کاربردهای ورق نسوز بپردازیم. پس با ما همراه باشید.

مشخصات فیزیکی ورق نسوز

ورق های نسوز از جنس فولاد، آلیاژ یا سرامیک هستند و توان تحمل حرارت آن‌ها در گستره دمایی ۳۰۰ تا ۱۴۰۰ درجه سانتی گراد قرار دارد.

هنگام خرید ورق های نسوز باید به ویژگی‌های زیر توجه کرد:

انبساط حرارتی

برای آنکه ورق های نسوز ترک نخورند و موقع جابجایی دچار شکستگی نشوند، باید از انبساط حرارتی پایینی برخوردار باشند. به عبارت دیگر، هنگامی که این ورق ها در مجاورت سایر قطعات قرار می‌گیرند، اگر انبساط حرارتی پایینی داشته باشند در دماهای مختلف به صورت همزمان منبسط و منقبض می‌شوند تا از ترک خوردن آن‌ها جلوگیری شود.

خستگی گرمایی

هنگامی که ورق های نسوز به طور مداوم تحت مجاورت دما قرار می‌گیرند، ممکن است دچار شکستگی شوند که به این حالت خستگی گرمایی گفته می‌شود. برای آنکه ورق های نسوز دچار خستگی گرمایی نشوند، باید ضریب انبساط حرارتی بالا و همچنین مقاومت بالایی داشته باشند.

خزش

اگر ورق های نسوز در زمان‌های طولانی تحت مجاورت دمای بالا باشند، به شکستگی دچار می‌شوند. به همین خاطر افراد هنگام خرید ورق های نسوز باید به استحکام خزشی آن‌ها توجه کنند.

قابلیت جوشکاری

از آنجایی که در صنعت جوشکاری قطعات در مجاورت حرارت بالا قرار می‌گیرند، کاربرد ورق های نسوز اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند. اگر برای این محیط تصمیم به خرید ورق های نسوز دارید، آن دسته از ورق های نسوز که قادر به تحمل دمای بالا هستند می‌توانند برای اهداف شما مناسب باشند.

 

کاربرد ورق های نسوز

ورق های نسوز در صنایع مختلف کاربردهای گوناگونی دارند. از جمله این کاربردها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تولید دیگ های بخار
  • عایق بندی حرارتی
  • تولید انواع واشر
  • نیروگاه ها و صنایع نفت و پتروشیمی
  • ایجاد مخازن نگهداری مایعات؛ مانند مخازن نفتی
  • تولید سلول های خورشیدی
  • تولید انواع پمپ و راکتور
  • عایق بندی الکتریکی

 

انواع ورق های نسوز بر اساس مواد اولیه

ورق های نسوز بسته به مواد اولیه‌ای که دارند، در انواع مختلفی تولید می‌شوند:

ورق های نسوز استیل یا فولادی

ورق نسوز فولادی

این ورق ها دارای مقاومت بالا و قیمت به صرفه هستند و نسبت به سایر ورق های نسوز بیشتر تولید می‌شوند. ولی میزان تحمل حرارت آن‌ها نسبت به سایر مواد پایین‌تر است و می‌توانند تا دمای ۵۰۰ درجه سانتی گراد را تحمل کنند. به همین خاطر برای آنکه بتوان از آن‌ها به عنوان ورق نسوز استفاده کرد، باید آن‌ها را به وسیله اضافه کردن آلیاژها مقاوم کرد تا توان تحمل دمای بالا را داشته باشند. هنگامی که آلیاژ به مواد فولادی اضافه می‌شود، می‌تواند میزان دمای قابل تحمل برای ورق های نسوز را تا ۱۱۵۰ درجه سانتی گراد افزایش دهد.

آلیاژهایی که برای تولید ورق نسوز فولادی به مواد اولیه افزوده می‌شوند عبارتند از:

  • کروم؛ افزودن کروم به مواد تشکیل دهنده ورق های نسوز فولادی منجر به افزایش مقاومت آن‌ها در برابر اکسید شدن، خوردگی و حرارت می‌شود.
  • کربن؛ مهم‌ترین عنصری که به مواد اولیه ساخت ورق های نسوز فولادی افزوده می‌شود کربن است. کربن موجب افزایش استحکام ورق نسوز می‌شود.
  • نیتروژن؛ مقدار بسیار کمی از عنصر نیتروژن به آلیاژ ورق های نسوز اضافه می‌شود تا استحکام آن‌ها را افزایش دهد.
  • گوگرد؛ با افزودن گوگرد به مواد اولیه ورق های نسوز، خاصیت ماشین کاری در آن‌ها افزایش و قابلیت جوش پذیری آن‌ها کاهش می‌یابد.
  • نیکل؛ برای آنکه مقاومت ورق های نسوز در برابر حرارت و انعطاف پذیری افزایش یابد به آن‌ها نیکل اضافه می‌کنند.
  • فسفر

 

ورق های نسوز سرامیکی

از آنجایی که مواد تشکیل دهنده سرامیک‌ها دارای پیوندهای یونی و کووالانسی هستند، نسبت به مواد فلزی مقاومت بیشتری در برابر حرارت از خود نشان می‌دهند. نقطه ذوب این مواد بالای ۲۰۰۰ درجه سانتی گراد است.

 

انواع ورق های نسوز بر اساس کاربرد

ورق های نسوز با توجه به کاربردهای مختلفی که دارند، دارای انواع گوناگونی هستند:

ورق نسوز کیلینگیریت

ورق های نسوز کیلینگیریت از مواد آزبستی تشکیل می‌شوند و در برابر حرارت مقاومت بالایی از خود نشان می‌دهند. این ورق ها به دلیل مواد اولیه‌ای که دارند برای محیط زیست و سلامت انسان خطرناک هستند. به همین خاطر نوع بدون آزبست آن‌ها نیز تولید می‌شود.

ورق های نسوز کیلینگیریت به ۲ دسته سیم دار و بدون سیم تقسیم می‌شوند.

ورق نسوز دونیت

از جدیدترین ورق های نسوز می‌توان به ورق های نسوز دونیت اشاره کرد. این ورق ها از سه لایه تشکیل شده‌اند که لایه میانی از جنس استیل و دو لایه دیگر از جنس آزبست است. هنگامی که این سه لایه به یکدیگر پرس می‌شوند، ورق نسوز دونیت به وجود می‌آید. ورق های نسوز دونیت در برابر گرما و فشار مقاومت بالایی از خود نشان می‌دهند.

برای آنکه هزینه تولید این ورق ها کاهش یابد، می‌توان در تولید لایه میانی به جای استیل از حلب استفاده کرد.

ورق نسوز ویکتوری یا مقوای نسوز

ورق های نسوز ویکتوری که با نام‌های مقوای نسوز و ورق نسوز سلولزی نیز شناخته می‌شوند، از الیاف سلولزی ساخته می‌شوند. این ورق ها نسبت به سایر ورق های نسوز از قیمت پایین‌تری برخوردار هستند؛ به همین خاطر طرفدار زیادی نسبت به سایر ورق های نسوز دارند.

ورق نسوز آزبست

برای ساخت ورق های نسوز آزبست از مواد آزبستی و ماسه استفاده می‌شود. این مواد مقاومت بالایی در برابر حرارت از خود نشان می‌دهند.

ورق نسوز گرافیت

ورق های نسوز گرافیت انواع مختلفی دارند که پرکاربردترین آن، ورق نسوز گرافیت خالص است. برای تولید این ورق ها علاوه بر گرافیت می‌توان از استیل و آزبست نیز استفاده کرد.

 

مزایای ورق های نسوز

ورق های نسوز از پرکاربردترین عایق های حرارتی موجود در بازار هستند که در صنایع گوناگون مورد استفاده قرار می‌گیرند. این ورق ها مزیت های زیادی دارند؛ مزایایی همچون

  • مقاومت بالا در برابر فشار، ساییدگی، الکتریسیته، خوردگی و اکسید شدن
  • هزینه مقرون به صرفه در فرایند تولید و تهیه مواد اولیه
  • مقاومت بالا در دماهای مختلف

 

ورق های نسوز؛ مقاومت بالا در برابر حرارت

ورق های نسوز از جمله عایق های حرارتی هستند که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. این ورق ها قیمت مقرون به صرفه‌ای دارند و در برابر حرارت و اکسید شدن نیز مقاومت بالایی از خود نشان می‌دهند. به همین خاطر اگر به دنبال عایق حرارتی باکیفیت برای عایق بندی ساختمان خود هستید، می‌توانید به سراغ ورق های نسوز بروید و متناسب با نیاز خود، انواع آن را در اختیار داشته باشید.

بدون دیدگاه
اشتراک گذاری
اشتراک‌گذاری
با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.