اهمیت استفاده از عایق برودتی در ساختمان

admi 1400/10/28
عایق برودتی

مدیریت مصرف انرژی در ساختمان‌ها به عنوان یکی از موضوعات بسیار مهم در سراسر دنیا به شمار می‌رود. دولت‌ها برای تأمین منابع انرژی هزینه‌های سنگینی را متحمل می‌شوند. به همین دلیل در سال‌های اخیر برای جلوگیری از تداوم روند تصاعدی مصرف انرژی، قوانین سخت‌گیرانه‌ای در کشورهای مختلف در این خصوص وضع شده است. در کشور ما نیز در قالب مقررات ملی ساختمان به مسئله بهینه‌سازی مصرف انرژی در ساختمان‌ها پرداخته شده است. استفاده از عایق برودتی به عنوان یکی از سرفصل‌های مهم مدیریت مصرف انرژی در ساختمان‌ها به شمار می‌رود. در ادامه با ما همراه باشید تا معرفی انواع عایق برودتی ساختمان بپردازیم.

عایق حرارتی – برودتی چیست؟

انتقال حرارت به طور طبیعی از یک محیط با دمای بالا به محیط مجاور با دمای پایین‌تر صورت می‌گیرد. این تبادل حرارت در فصل سرما باعث هدر رفتن گرمای تولیدی در ساختمان‌ها می‌شود. در فصل گرما نیز عملا با انتقال گرما به داخل ساختمان عملکرد سیستم‌های سرمایشی را بی فایده می‌کند. عایق حرارتی و برودتی در این جا موضوعیت پیدا می‌کند. این عایق‌ها در بخش‌های مختلف ساختمان از جمله سقف، کف، دیوارها و تأسیسات مکانیک مورد استفاده قرار می‌گیرند. هر یک از آن‌ها می‌توانند نقش کلیدی در جلوگیری از هدر رفتن انرژی ایفا کنند.

البته کاربرد عایق حرارتی به همین جا ختم نمی‌شود. از جمله کاربردهای مهم دیگر عایق‌های حرارتی و برودتی می‌توان به مهار خطرات آتش سوزی در ساختمان‌ها اشاره کرد. به این ترتیب عملا عایق برودتی می‌تواند در ارتقای ایمنی ساختمان نیز نقش آفرینی کند. در مجموع استفاده از عایق حرارتی برودتی برای کاهش هزینه‌های جاری ساختمان‌ها از محل صرفه‌جویی در مصرف انرژی نیز بسیار مؤثر هستند.

انواع عایق حرارتی برودتی ساختمان

عایق‌های برودتی عمدتا از مواد معدنی یا پلیمری تولید می‌شوند. هر یک از آن‌ها نیز با توجه به کاربردی که دارند، تحت شرایط خاصی تولید و روانه بازار می‌شوند. روی هم رفته در حال حاضر 5 نوع عایق برودتی بیشترین کاربرد را در ساختمان‌سازی دارند. این عایق‌ها عبارت‌اند از:

1. عایق الاستومریک حرارتی برودتی

یکی از انواع عایق پلیمری که در سال‌های اخیر کاربرد زیادی در ساختمان‌سازی پیدا کرده است، عایق الاستومریک برودتی است. این دسته از عایق‌ها از مواد اولیه‌ای با نام نیتریل فوم تولید می‌شوند. از جمله مهم‌ترین ویژگی‌های آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  •          انعطاف‌پذیری بالایی دارد.
  •          به دو صورت رولی و لوله‌ای تولید و عرضه می‌شود.
  •          مقاومت بالا در برابر نفوذ بخار آب دارد.
  •          به هیچ عنوان رطوبت جذب نمی‌کند.
  •          ضریب انتقال حرارت بسیار کمی دارد.

این دسته از عایق‌ها بیشتر برای تاسیسات مکانیکی ساختمان از جمله لوله‌ها، چیلرها، بویلرها و کانال‌های تاسیساتی مورد استفاده قرار می‌گیرند. شاید مهم‌ترین ایراد عایق برودتی الاستومریک را بتوان قیمت بالای آن در مقایسه با سایر انواع عایق‌های حرارتی دانست.

2. عایق برودتی ساختمان پشم سنگ

پشم سنگ یکی از انواع عایق برودتی معدنی است که مدت‌هاست در ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دسته از عایق‌ها نیز دارای مزایای منحصربه‌فردی هستند که از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  •          در برابر آتش سوزی مقاوم هستند.
  •          هیچ‌گونه آلرژی به همراه ندارند.
  •          عمر مفید زیادی دارند.
  •          در برابر مواد شیمیایی مقاوم هستند.

پشم سنگ بیشتر به عنوان عایق حرارتی برودتی در دیوارهای ساختمان کاربرد دارد و در انواع رول شده، تخته‌ای و پتویی در بازار به فروش می‌رسد. عایق پشم سنگ پتویی را برای عایق کردن دیوارهای موتورخانه‌ها به کار می‌برند.

3. عایق برودتی پشم شیشه

یکی دیگر از انواع عایق برودتی ساختمان که در سال‌هاست استفاده می‌شود، پشم شیشه است. پشم شیشه نیز دارای ویژگی‌های مثبت زیادی است که از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  •          مقاومت بالایی در برابر آتش از خود نشان می‌دهد.
  •          وزن بسیار کمی دارد.
  •          به نوعی عایق صوتی نیز محسوب می‌شود.

پشم شیشه نیز برای عایق‌بندی سقف، دیوارهای ساختمان و خطوط لوله‌کشی مورد استفاده قرار می‌گیرد. نکته مهم در خصوص پشم شیشه آن است که منجر به ایجاد حساسیت می‌شود و در زمان نصب باید حتما ملاحظات لازم در این خصوص در نظر گرفته شود.

4. عایق برودتی پلی استایرن

یکی از انواع عایق برودتی ساختمان که از مواد پلیمری تولید می‌شود، پلی استایرن است. بر خلاف دیگر عایق‌های پلیمری که معمولا قابل بازیافت نیستند، پلی استایرن را به راحتی می‌توان بازیافت کرد. از این جهت هیچ‌گونه عوارضی برای محیط زیست به دنبال ندارد.

در بازار این نوع عایق را با نام فوم XPS نیز شناخته می‌شود. برای استفاده از عایق پلی استایرن می‌توانید آسوده خاطر باشید که هیچ‌گونه عوارضی برای سلامتی انسان به همراه ندارد. از این عایق‌ها برای دیوارها، سقف، کف و نمای ساختمان استفاده می‌شود.

5. عایق ساختمان پلی یورتان

جدید‌ترین مدل عایق برودتی ساختمان، پلی یورتان یا پلی اورتان است که به صورت تزریقی در بخش‌های مختلف ساختمان قابل استفاده است. از جمله مزایای پلی اورتان این است که به دلیل تزریقی بودن می‌توان به راحتی بسیاری از نقاط کور ساختمان را که با سایر عایق‌ها نمی‌توان پوشش داد را عایق بندی کرد. به عنوان مثال اطراف درب‌ها و پنجره‌ها که به دلیل موقعیت خاص نصب شدن آنها می‌توان به راحتی با فوم پلی یورتان عایق‌کاری نمود. خبر خوب این است که پلی یورتان در برابر رطوبت و صدا نیز مقاوم است. از این جهت می‌توان آن را به عنوان بهترین عایق برودتی ساختمان به شمار آورد.

مهم‌ترین نکات مثبت استفاده از پلی‌یورتان به عنوان عایق برودتی ساختمان عبارتند از:

  • وزن کم
  • دوام بالا
  • سازگاری مناسب با محیط اطراف
  • قابل اجرا در مدت زمان اندک
  • مقاومت بالا در مقابل شکستن
  • قابلیت انعطاف‌پذیری بالا

کلام پایانی

در خصوص استفاده از عایق حرارتی برودتی ساختمان دید هزینه کردن نداشته باشید. تردید نکنید که عواید ناشی از صرفه‌جویی در مصرف انرژی خیلی زود هزینه شما در عایق‌بندی را جبران می‌کند. از طرفی عوامل مختلفی از جمله نوع، ضخامت، ابعاد، اندازه و محل نصب در قیمت خرید و نصب انواع عایق برودتی ساختمان اثرگذار است. نکته دیگر اینکه برای انتخاب عایق برودتی حتما با کارشناس متخصص مشورت کنید؛ چرا که موقعیت جغرافیایی، آب و هوایی و کاربرد ساختمان در انتخاب عایق برودتی مناسب بسیار مهم است. به خاطر داشته باشید که عایق حرارتی برودتی، حکم بیمه ساختمان شما را دارد و عمر مفید ساختمان‌تان را افزایش می‌دهد.

بدون دیدگاه
اشتراک گذاری
اشتراک‌گذاری
با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.